Güncel Haberler

Türk-İş duyurdu! Açlığın sınırı belirlendi

TÜRK-İŞ, haziran ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 18 bin 978 lira, yoksulluk sınırının ise 61 bin 820 lira olduğunu hesapladı.

TÜRK-İŞ’in, çalışanların yaşam koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç fiyatlarındaki değişimin bütçeye yansımalarını tespit etmek amacıyla aylık olarak gerçekleştirdiği “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması”nın Haziran 2024 sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmesi için harcaması gereken gıda harcaması miktarını ifade eden “açlık sınırı”, haziran ayında 18 bin 978 lira 77 kuruş oldu.

Gıda, giyim, barınma, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılan diğer zorunlu harcamaların toplamına karşılık gelen “yoksulluk eşiği” 61 bin 820 lira 10 kuruş olarak hesaplandı.

Araştırmada tek bir çalışanın “geçim maliyeti”nin aylık 24 bin 614 lira olduğu belirlendi.

Ankara’da yaşayan 4 kişilik ailenin asgari gıda harcamasındaki artış ise bir önceki aya göre yüzde 0,05 oldu. Son 12 ayda değişim oranı %82,96’ya ulaştı.

MEYVİN KİLOGRAM BAŞINA ORTALAMA FİYATI 57 LİRA

Araştırma verilerine göre haziran ayında süt, yoğurt ve peynir fiyatlarında önemli bir değişiklik yaşanmadı.

Kurban Bayramı nedeniyle dana ve kuzu eti fiyatlarında bir miktar düşüş yaşandı. Tavuk eti fiyatlarında değişiklik olmadı.

Nohut ve kırmızı mercimeğin fiyatına 3 lira, kuru fasulye ve yeşil mercimeğin fiyatına ise 5 lira zam yapıldı.

Haziran ayında sebzenin kilosu ortalama fiyatı 34 lira, meyvenin kilosu ise ortalama 57 lira olarak hesaplandı.

Ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağı fiyatlarında kısmi artış yaşanırken, margarin ile siyah ve yeşil zeytin fiyatları sabit kaldı.

Çay fiyatlarında bir miktar artış, şeker fiyatlarında ise kısmi bir düşüş yaşandı.


etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
marsbahis giriş