Güncel Haberler

Ticaret Bakanlığına 204 milyon lira para cezası

Oluşturulma tarihi: 14 Ekim 2024 08:34

Ticaret Bakanlığı bir açıklama yaptı: “Bu yıl 1542 yanıltıcı reklama erişim kısıtlandı ve 204 milyon TL para cezası uygulandı.”

class = “medyanet-inline-adv”>

Ticaret Bakanlığı, 10 Ekim 2024 itibarıyla 1542 yanıltıcı reklama erişim kısıtlaması getirildiğini ve bu yıl 204 milyon TL para cezası kesildiğini duyurdu.

Bakanlığın açıklaması şöyle:

“Ticaret Bakanlığı Reklamcılık Derneği’nin 8 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirdiği 350’nci toplantısında tüketiciyi aldatan, yanıltan, deneyim ve bilgi eksikliklerini istismar eden reklamlar ile haksız ticari uygulamalar incelendi.

Bu ayki Meclis gündeminde, tüketicilerin satın alma tercihlerini belirlemede son derece etkili olan reklam ve ticari uygulamalara ilişkin karara bağlanan 202 dosyadan 185’inin mevzuata aykırı olduğu tespit edildi ve toplam 16.865.937 TL idari para cezası verildi. Söz konusu reklam ve ticari uygulamalara ilişkin durdurma yaptırımı ile birlikte uygulanmasına karar verildi. Ayrıca internetteki yasa dışı reklamlara ilişkin 71 dosyaya erişimin engellenmesine karar verildi.

class = “medyanet-inline-adv”>

Bu nedenle yılın ilk 10 ayında toplam 1.542 uygulamaya ilişkin görüş ve değerlendirmelerde bulunan Kurul, bu kapsamda faaliyet gösterdiği tespit edilen 1.358 uygulamaya toplam 204.322.410 TL idari para cezası ve durdurma yaptırımı uygulanmasına karar verdi. yanıltıcı reklam veya adil olmayan ticari uygulamalar teşkil etmez.

Alkollü içecekler gibi reklamı yapılamayan ve ürün veya markayla özdeşleştirilemeyen sponsorluklar da dahil olmak üzere tüm promosyonlar mercek altında.
Her ne kadar alkollü içki ve üretici firmaların reklamlarının her türlüsü ilgili mevzuat kapsamında yasaklanmış olsa da, son dönemde ortalama tüketicinin alkollü içecek markalarıyla özdeşleştirdiği ibare, sembol, işaret ve benzeri unsurların paylaşımlarda reklam amacına girdiği tespit edilmiştir. sosyal medya kanallarında ve Reklam Kurulu’nun bu ayki toplantısında söz konusu reklamlara idari yaptırım uygulanmasına karar verildi.

“Ticaret Bakanlığımız Reklam Komisyonumuzun çeşitli sektörlerde tüketicilerin karşılaştığı aldatıcı reklam ve benzeri haksız ticari uygulamalara ilişkin incelemeleri yoğun bir şekilde devam ediyor.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu