Güncel Haberler

Sarar çalışanları grevin 6’ncı gününde: ‘Maaşlarımız asgari ücretten kesilmelidir’

Sarar çalışanları ile işverenler arasında mart ayında başlayan “toplu iş sözleşmesi” görüşmeleri çıkmaza girince yetkili sendika 29 Ağustos’ta grev kararı aldı.

REKLAM

29 Ağustos Perşembe günü greve başlayan Sarar Büyük Mağazacılık A.Ş çalışanları, Salı günü İstanbul’un Üsküdar semtindeki bir alışveriş merkezindeki dükkana grev pankartı astı.

HAK-İŞ Konfederasyonu’na bağlı yetkili esnaf sendikası Öz Büro İş sendikasına üye 400 işçi, toplu iş sözleşmesine (TİS) imza atılmaması nedeniyle 69 Sarar dükkanında başlayan grevin altıncı gününe girdi.

İstanbul’un en büyük alışveriş merkezlerinden birinde gerçekleştirilen grevde konuşan Öz Büro sendika başkanı Baki Gülbaba, “Artık maaşların asgari ücretten kesilmesi gerekiyor.”

Türk sendikası Başkanı Gülbaba, Euronews Türkiye’ye yaptığı açıklamada, çalışanların maaş + ikramiye ile çalıştığını belirterek, “Ulaşılamaz hedefler koyduklarını” söyledi.

Gülbaba, şöyle konuştu: “Mağazalar genel olarak ödül odaklı işyerleri. Bu ödüller için konulan hedefler bile ulaşılamaz hedefler. O yüzden çok fazla spekülasyon yapılıyor. ‘Bunu mağaza çalışanlarına verelim’ gibi şeyler söyleniyor. Toplu sözleşmede yazan ikramiyelerin hiçbir anlamı yok, bu yüzden sonuçta biz asgari ücretli işçiyiz” dedi.

Asgari ücretin zaten düşük olmasını azarlayan Gülbaba, şunları söyledi: “Özellikle bu yılın ikinci yarısında asgari ücretin hala brüt 25 bin TL net 17 bin TL olması, enflasyonun artması, sürekli düşüş yaşanması paranın gerçek satın alma gücünde, üzerimize yerleştirilen vergi dilimleri nedeniyle ücretlerimizin sürekli aşındırılması, hayatı çekilmez bir noktaya getirmiştir.” “O getirdi” dedi.

“Bu nedenle Sarar çalışanları, işçileri ve sendikası olarak ne kadar iyi niyetli olsak da toplu sözleşme masasında anlaşmaya varmamız mümkün değildir” diye konuştu.

“Net talebimiz asgari ücret artı yüzde 15-20”

Gülbaba, “Zaten biz memurlar kadar maaş istemiyoruz” diyerek, maaş + ikramiye şeklinde çalıştıkları için ikramiye sisteminin düzeltilmesi gerektiğini savundu.

Net taleplerini anlatan Gülbaba, şunları söyledi: “Sarar çalışanlarının maaşı artık asgari ücretten düşülmeli. Toplu iş sözleşmesinde ilk 6 ay asgari ücret artı yüzde 15. İkinci yarı yılın asgari ücret olmasını istiyoruz. maaş “. artı yüzde 20.”

Yan hakların iyileştirilmesine değinen Gülbaba, “Ödüller çok önemli. Mağaza çalışanlarının performansı, mağazanın cirosu, bunların hepsinin reel olarak hesaplanması lazım. Bunun üzerine yollarımızın, yemeklerimizin güncellenmesi gerekiyor. Her altı ayda bir Sarar çalışanları bundan daha fazlasını istemiyordu.” dedi.

Gülbaba, sözlerini şöyle tamamladı: “Şirketin işçileri mobbing ve greve zorladığı durumlara ilişkin ‘Grevi kıracağız. Çalışanları tehdit edeceğiz. Bu grevi aşacağız’ gibi ilkel yaklaşımlar asla doğru değildir.” .

17 yaşındaki Sarar çalışanı: İlk kez greve çıkıyorum

Greve katılan bir Sarar çalışanı, ilk grevi olması nedeniyle yaşadığı tedirginlik nedeniyle kendisini tanıtmak istemedi.

Çalışan şunları söyledi: “Yaklaşık 17 yıldır Sarar’da çalışıyorum. Hayatımda ilk kez greve çıkıyorum. Grevleri filmlerde görürdük. Aldığımız maaş yetmiyordu. O yüzden saygı duyduk. Sendikanın aldığı karar budur. Biz bu şekilde devam etmek istiyoruz” dedi.

İstanbul’daki zor ekonomik koşullardan şikayetçi olan Sarar çalışanı, “Burada yemek yemeye çalışsanız yine günlük 400-500 lira tutuyor. Bunun için yol ve ulaşım var.”

Bazı meslektaşlarının işlerini kaybetmemek için sendikadan ayrılmak zorunda kaldıklarını belirten çalışan, sözlerini şöyle tamamladı: “Bazıları sendikadan ihraç edildi. Biz ayrılmadık. Adil mücadelemizi sürdürmek istiyoruz. “

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu