Güncel Haberler

Orta Anadolu kadınlarının pekmez değişimi başladı

İlçenin en önemli gelir kaynağı olan ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2016 yılında tescil edilen “karaevrek” üzümü ile rengi, aroması ve tadıyla öne çıkan “parmak” üzümünün hasadı gerçekleştirildi. başladı.

Kadınların sabahın erken saatlerinde bağda topladığı üzümler traktörlere yüklenerek evlerine taşınıyor. Yıkanan üzümler çuvallara konularak geleneksel yöntemle kadınlar tarafından presleniyor.

Bu yöntemle elde edilen üzüm suyu, ilçe merkezinden yaklaşık 10 kilometre uzağa getirilen “net toprak” adı verilen toprakla birlikte kazanlarda odun ateşinde kaynatılıyor.

Şıra, kazanlardan bez torbalara dökülen üzüm suyunun soğuyuncaya kadar saklanması ve damlamaya bırakılmasıyla elde edilir.

Daha sonra tekrar kazanda kaynatılan şıra, kadınların bir hafta süren yoğun çalışmaları sonucunda pekmeze dönüşüyor.


“Bizi en çok yoran şey bakır leğenleri, kazanları yıkamak.”

Pekmez üreticilerinden Hidayet Solak, yaklaşık 20 yıldır pekmezi kaynatarak aile bütçesine destek verdiğini söyledi.

Yaklaşık 5 ton üzümden 200 kilo pekmez ürettiklerini belirten Solak, “2 çocuğum var ikisi de eğitimli. Sattığımız pekmezden elde ettiğimiz gelir bize destek oldu. Böylece ek gelir elde ediyoruz.” dedi.

Solak, üretimi büyük emek gerektiren pekmezin şekillendirilme süreci hakkında bilgiler vererek konuşmasına şöyle devam etti:

“Pekmez işlemi bittikten sonra bizi en çok yoran şey bakır tavaları ve kazanları yıkamak oluyor. Pekmez kaynatma işlemi sırasında odun ateşinde o kadar çok yanıyor ki kurum oluyor. Yıkamakta çok zorlanıyoruz. ve onları yeniden parlatmak ve bir kenara koymak bir gün sürüyor.”

Solak, ilçede pekmez üreten kadınlara daha fazla destek verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.


“Doğal ürünlerimizi ve kültürel değerlerimizi tanıtmaya kararlıyız”

İncesu Belediye Başkanı Mustafa İlmek, vatandaşların yaklaşık bir ay sürecek bağdan buzla pekmez yapmaya başladığını kaydetti.

İlçede pekmez üretiminin yaygın olduğunu belirten İlmek, şöyle konuştu: “Bu yıl yaklaşık 3 bin tonluk bir alanda üretim yapıyoruz. Biz de orada üretim yaparak vatandaşlarımıza destek olmaya çalışıyoruz. Ama en değerlisi anne ve babamın yaptığı gibi vatandaşlarımızın doğal ortamda ürettiği pekmez. “Kayseri sınırlarıyla sınırlı kalmaktan ziyade Türkiye’ye ve uluslararası arenaya hitap eden pekmez üretmeye çalışıyoruz. millet masasına sunmaktır.” dedi.

İncesu Kaymakamı Ömer Said Karakaş da İncesu pekmezinin tanınırlığının her geçen gün arttığını söyledi.

Kaymakamlık olarak ürünün tanıtımına katkı sağlamaya çalıştıklarını vurgulayan Karakaş, Kayseri Valiliği ve İncesu Belediyesi iş birliğiyle pekmezi ihracata açarak ilçe ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediklerini açıkladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu