Güncel Haberler

Nilüfer Gölü’ne her gün 10 ton su aktarılacak

Türkiye’nin sayılı nilüfer göllerinden biri olan Kalafat’a bağlı Biga köyünün 3 kilometre güneybatısında yer alan 3 dönümlük gölün 1,5 dönümünde beyaz nilüfer çiçekleri yetişiyor.

Nilüfer Gölü çöküntülü bir göl olması ve paleoklimatolojik çalışmalara faydalı olması nedeniyle önemli bir arşivdir.

Nisan ortasında çiçek açan göl, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Çevresini saran ahşap yollar sayesinde 360 ​​derece ziyaret edilebilen göl, ziyaretçilerine nilüfer çiçeklerini gözlemleme fırsatı sunuyor.

2020 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın onayıyla Nilüfer Gölü Orman Parkı olarak tescillenen alanda ayrıca yürüyüş yolları, kantin, mescit, tuvaletler, pergola ve otopark da yer alıyor.

[Fotoğraf: AA]

Kuraklık su kaybına neden oluyor

Küresel ısınmanın etkisiyle kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalan ve günde yaklaşık 5 ton su sızdıran gölün kurtarılması için Biga Belediyesi, Biga Orman İşletme Müdürlüğü, Kalafat Köyü Muhtarı ve girişimci Eşref Temizoğlu, 18 yıl önce girişimde bulundu.

Yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta bulunan mahallenin içme suyu havalandırma sisteminden gelen fazla su, borular döşenerek göle taşındı. Biga Orman İşletme Müdürlüğü ileride gölde eksik olan suyun tamamlanması için su deposu yaptıracak.

Uzun yıllar gölün kurumasını engelleyen bu sistem, küresel ısınma nedeniyle hava sıcaklığının artması nedeniyle yetersiz kalmaya başladı.

Yaklaşık 140 santimetre derinliğindeki gölün seviyesinin 30 santimetreye düşmesinin ardından Nilüfer Gölü Orman Parkı yönetimi, 50 tonluk rezervuarda toplanacak 10 ton suyun her gün borularla göle aktarılması için çalışma yaptı.

Can damarı olan proje sayesinde gölün seviyesi yükselecek ve nilüfer çiçekleri sezon boyu görülebilecek.

“Günde 3 saat su verebiliyoruz”

Nilüfer Gölü Orman Parkı tesis müdürü Volkan Erel, göldeki nilüfer çiçeklerinin nisan ayının ortalarında açtığını, eylül ve ekim aylarına kadar görülebildiğini söyledi.

Erel, göldeki su seviyesinin temmuz ayından bu yana azaldığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Su seviyesi 30 santimetre düştü. Mevcut rezervuarımızda su yetersiz olduğu için günde 3 saat su verebiliyoruz. Bunun için çaba harcıyoruz. En azından nilüferleri kurtaralım. Su seviyesini 30 santimetre yükseltirsek günde 3 saat su verebileceğiz. yaprakların seviyesi. Bu yüzden farklı açılardan görülebiliyor ama her şey görülemiyor” dedi.

Gölün istenilen seviyeye ulaşması için günde 10 ton suya ihtiyaç duyulduğunu belirten Erel, şöyle konuştu: “Amacımız, çalışmamız tamamlandıktan sonra 15 gün içerisinde su seviyesini yükseltme çalışmasını tamamlamak. aynı seviyede olacak ve çiçekler eylül ve ekim aylarına kadar sürekli görülecek.”

Nilüfer çiçeği koparana cezanın 387 bin lira olduğunu belirten Erel, gölün güvenlik kameralarıyla sürekli izlendiğini, gece bekçisinin de gölü sürekli gözetlediğini söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu