Güncel Haberler

Kazakistan’daki ŞİÖ liderleri zirvesi öncesinde Putin ve Xi’den iş birliği mesajı

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da Şangay İşbirliği Örgütü liderler zirvesi öncesinde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir araya gelen Putin, örgütün “adil ve çok kutuplu bir dünya düzeninin temel direklerinden biri olduğu” mesajını verdi.

REKLAM

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Şanghay İşbirliği Örgütü liderler zirvesi öncesinde Çarşamba günü Kazakistan’ın başkenti Astana’da bir araya geldi.

Reuters’e göre Putin, Çin Devlet Başkanı Xi ile görüşmesinin basın bölümünde şunları söyledi: “(Şanghay İşbirliği Örgütü), adil ve çok kutuplu bir dünya düzeninin temel direklerinden biri olduğunu kesin bir şekilde ortaya koydu.”

Moskova ile Pekin arasındaki ikili ilişkilerin tarihinin en iyi dönemini yaşadığını vurgulayan Putin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim işbirliğimiz kimseye karşı değil, blok ya da ittifak kurmuyoruz, sadece halklarımızın çıkarları doğrultusunda hareket ediyoruz. “

Öte yandan Xi, “sürekli değişen uluslararası duruma” yanıt olarak Pekin ve Moskova’nın “kuşaklar arası dostluk arzusunu sürdürmesi” gerektiğini söyledi.

Putin’i “eski bir dost” olarak nitelendiren Xi, iki ülkenin “ikili ilişkilerin gelecekte geliştirilmesine yönelik planlar ve anlaşmalar” yapma konusunda kaydettiği ilerlemeye değindi.

İkili en son Mayıs ayında Putin’in Pekin ziyareti sırasında bir araya gelmişti.

Astana’da ŞİÖ devlet başkanları zirvesi

Kazakistan’ın başkenti Astana’da 3 ve 4 Temmuz’da düzenlenecek Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları Zirvesi’ne 16 ülkenin devlet ve hükümet başkanları katılacak.

“Çok Taraflı Diyaloğun Güçlendirilmesi: Sürdürülebilir Barış ve Kalkınma İçin Çabalamak” başlıklı zirvede liderler, Şangay İşbirliği Örgütü’nün mevcut uluslararası ve bölgesel sorunların çözümünde rolünün güçlendirilmesini tartışacak.

1996 yılında Şanghay’da bir araya gelerek Moskova ile Pekin arasındaki sınırda istikrarın sağlanması amacıyla “Sınır Bölgelerinde Askeri Güvenin Artırılmasına İlişkin Anlaşma”yı imzalayan Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan liderleri, “Şangay Beşlisi”ni oluşturdular. .

2001 yılında Özbekistan’ın da örgüte katılmasıyla “Şangay Beşlisi”, Şanghay İşbirliği Örgütü adını aldı. 2017 yılında Hindistan ve Pakistan, ardından da İran örgüte katıldı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
marsbahis giriş