Güncel Haberler

İsrail’den saldırı için yeni hazırlık! Gerginlik artmaya devam ediyor: Artık ülkeye girişi yasakladılar

Son haber: İsrail yeni bir saldırı hazırlığında olduğunu duyurdu. Yayınlanan bilgilere göre İsrail’in Lübnan’ın güneyinde 24 şehre saldıracağı açıklandı. Ayrıca BBC haberine göre, İran’ın İsrail’e yönelik saldırılarına Nisan ayında olduğu gibi dün gece de İngiliz savaş uçakları müdahale etti. İşte İran-İsrail geriliminin son durumu…

14.30

ÇİN’İN İSRAİL’E TEPKİSİ

Çin, İsrail’in açıklamasına, “Lübnan’ın egemenliğine, güvenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik ihlallere karşı çıkıyoruz” diyerek tepki gösterdi.

Öte yandan Çin’in, İsrail’in kara saldırıları başlattığını duyurduğu Lübnan’da yaşayan 200’den fazla vatandaşını tahliye ettiği bildirildi.

14.28

HİZBULLAH: BİRÇOK İSRAİL ASKERİNİ ÖLDÜRDÜK

Hizbullah, Güney Lübnan’daki iki şehirde doğrudan çatışmalarda çok sayıda İsrail askerini öldürdüğünü duyurdu.

Hizbullah sözcüsü Muhammed Afifi, Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güneyinde Hizbullah’ın kalesi olarak nitelendirilen Dahiye bölgesinde basın toplantısı düzenledi. Afifi, Dahiye’de 150’den fazla gazetecinin katıldığı basın açıklamasında, “Lübnan’ın güneyindeki El Adise ve Marun er-Ras şehirlerinde çıkan çatışmalarda çok sayıda İsrail askerini öldürdük.” dedi.

İsrail’in askerlerinin ölümlerini açıklamadığını belirten Afifi, “Adise ve Marun er-Ras şehirlerinde yaşananlar sadece başlangıç, Hizbullah’ın güney Lübnan’daki hazırlıklılığı en üst seviyede.” dedi.

Afifi, İsrail’in 23 Eylül’den bu yana hava saldırıları düzenlediği Dahiye’de hedeflenen binalarda herhangi bir silah bulunmadığını söyledi.

13.20

İSRAİL’İN ÜLKEYE GİRİŞİ YASAKLANDI

İsrail, Ortadoğu’da gerilimin acilen azaltılması çağrısında bulunan BM Genel Sekreteri Guterres’i “istenmeyen adam” ilan ederek ülkeye girişini yasakladı.

13.15

DETAY İNGİLTERE SALDIRIYOR

İngiltere Savunma Bakanı John Healey, İran’ın dün gece İsrail’e yönelik düzenlediği füze saldırılarını kınayan bir açıklama yayınladı.

“İngiliz kuvvetleri, Orta Doğu’da gerilimin daha da artmasını önlemek için üzerlerine düşeni yaptı. Operasyonda yer alan tüm İngiliz personeline cesaretleri ve profesyonellikleri için teşekkür etmek istiyorum.” Healey, İngiliz Ordusunun operasyonda nasıl bir rol oynadığını açıklamadı.

Operasyonun detayları İngiliz yayın kuruluşu BBC tarafından paylaşıldı. BBC’nin haberine göre İran’ın İsrail’e yönelik saldırılarına İngiliz savaş uçakları nisan ayında olduğu gibi dün gece müdahale etti.

İngiliz uçakları, Nisan ayında İran’ın İsrail’e düzenlediği hava saldırısına karşı havalanmış ve İran’ın insansız hava araçlarını düşürmüştü.

Dönemin İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İran’ın saldırılarının engellenmesiyle hem İsrail’de hem de Ürdün’de hayatların kurtarıldığını belirterek, “Uçaklarımızın çok sayıda İran saldırı uçağını düşürdüğünü doğrulayabilirim.” Açıklamayı yaptı.

Nisan ayında Savunma Bakanı Grant Shapps, İran saldırılarının başlamasının ardından Ortadoğu’ya ek Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) jetleri ve yakıt ikmal tankerlerinin konuşlandırılacağını da açıklamıştı.

BÖLGE TAMPON BÖLGEDE BULUNMAKTADIR

İsrail ordusunun verdiği bilgiye göre, 2006 yılında İsrail ile Hizbullah arasında yaşanan son savaş sonrasında kurulan, BM tarafından ilan edilen tampon bölgede 24 şehir bulunuyor.

TAHLİYE EDİLMESİNİ İSTEDİ

İsrail ordusu, Güney Lübnan’daki 24 şehri boşaltma konusunda halkı uyardı.

göt

KRİTİK NOKTAYA ULAŞTILAR

İran, İsrail’i 200’e yakın füzeyle vurdu ve bu saldırılarda ilk kez Fettah-1 hipersonik füzesini kullandı. Bu füzeler İsrail hava savunma sistemlerini aşmayı başarsa da çok kritik bir noktayı da vurmayı başardı.

AW299164_02

15 METRE GENİŞLİĞİNDE KRATER OLUŞTU

İran’ın İsrail’e fırlattığı Fettah-1 hipersonik füzelerinden biri MOSSAD karargâhının 150 metre yakınına düştü. Füzenin düşmesi sonucu 9 metre derinliğinde ve 15 metre genişliğinde bir krater oluştu. Füzenin oluşturduğu dev krater, canlı televizyon yayını sırasında kameralara saniye saniye yansıdı.

AW299164_03

İRAN’IN İSRAİL’İ HEDEF ALMASININ NEDENİ NEDİR?

İran, dün gece gerçekleştirilen füze saldırısının savunma amaçlı olduğunu ve yalnızca İsrail askeri tesislerinin hedef alındığını duyurdu.

Tahran, füze saldırısının nedeni olarak İsrail’in Gazze Şeridi’ne ve Lübnan’daki Hizbullah’a yönelik askeri operasyonlarını gösterdi.

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, İsrail’in İran’a saldırması durumunda daha şiddetli karşılık vereceğini ve tüm altyapısının hedef alınacağını söyledi. Baqiri, Devrim Muhafızları Ordusu’nun İsrail’e yönelik gerçekleştirdiği roket saldırısının ayrıntılarını anlattı.

Bakıri, bu dönemde İsrail’in ABD’nin desteği ve yeşil ışığıyla işlediği cinayetleri; Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü komutan yardımcısı Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan’ın öldürülmesi başta olmak üzere Lübnan halkına yönelik saldırılarını artırdıklarını söyledi.

Bu duruma artık tahammül edilmesinin mümkün olmadığını belirten Bakıri, Devrim Muhafızları Ordusu’nun roket operasyonuyla önemli İsrail üslerini hedef aldığını vurguladı.

AW299212_01

İSRAİL İRAN’IN MİSİLLENMESİNE CEVAP VERECEK Mİ?

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin saldırıya misilleme yapacağını söyledi.

Dün geceki özel kabine toplantısının ardından açıklama yapan Netanyahu, “İran bu gece büyük bir hata yaptı ve bedelini ödeyecek” dedi. dedi.

ABD, İran’ın dünkü saldırının “ciddi sonuçlarıyla” karşı karşıya kalacağını ve tepkiyi belirlemek için İsrail ile birlikte çalışacağını duyurdu.

(NTV-Habertürk)

Önceki içerik Sonraki içerik

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu