Güncel Haberler

Hava balonları hava tahmininde en büyük yardımcıdır

Meteorolojik balonlar, atmosferin üst katmanlarındaki meteorolojik parametrelerin değerlerini tahmin etmek için kullanılır.

Türkiye’de her gün 9 noktadan gökyüzüne fırlatılan hava balonları, atmosferin her katmanından sıcaklık, nem, basınç, rüzgar hızı ve yönüne ilişkin verileri tahmin merkezlerine anlık olarak raporlayarak hava tahminlerinin oluşturulmasında önemli rol oynuyor.

Serbest bırakıldıktan 90 dakika sonra 35 kilometre yüksekliğe ulaşan balon, basınç nedeniyle kısa sürede patlıyor.

[Fotoğraf: AA]

Balonlar iki kez gökyüzüne bırakılıyor ve hemen takip ediliyor

Balonun alt kısmına takılan ve merkeze veri gönderen tek kullanımlık cihaz, üzerinde bulunan mini paraşüt sayesinde dünyaya yumuşak iniş yapıyor.

Cihazdan otomatik olarak aktarılan veriler bilgisayarınızda anlık olarak izlenebilmektedir.

Dünyanın dört bir yanında “Greenwich Saati”ne göre salınan hava balonları, Türkiye’de günde iki kez saat 14.30 ve 02.30’da gökyüzüne fırlatılıyor.

Fotoğraf: AA[Fotoğraf: AA]

10’uncu Bölge Meteoroloji Müdürlüğü’nde görev yapan meteorolog İbrahim Temizgül, AA muhabirine, meteorolojik amaçlı balonun “üst düzey gözlem” dedikleri bir gözlem sistemi olduğunu söyledi.

Dünyanın pek çok yerinde meteorolojik gözlem istasyonları bulunduğunu belirten Temizgül, şöyle konuştu: “Hava tahmini yapabilmek için atmosferin üst katmanlarındaki meteorolojik parametrelerin değerlerinin bilinmesi gerekiyor. Bu nedenle 9 adet meteorolojik gözlem istasyonu bulunmaktadır. Türkiye’de ve dünyada 1000’e yakın noktada, balonun tabanına taktığımız, üst düzey gözlem dediğimiz cihazla meteorolojik parametreleri ölçen noktalar var.” “Balon kullanıyoruz” dedi.

Fotoğraf: AA[Fotoğraf: AA]

Hava tahminlerinde yerel cihazlara saldırı

Temizgül, cihazın bağlı olduğu balonu hidrojen veya helyum gazıyla doldurup atmosfere saldıklarını anlattı.

Son yıllarda hava tahminlerinde yerli cihazların kullanıldığına dikkat çeken Temizgül, şunları söyledi: “Son yıllardaki teknolojik atılımımızla birlikte bu alanda da cihazlar üretiliyor. Meteoroloji olarak üst düzey yerli gözlem cihazlarını kullanıyoruz.”

Fotoğraf: AA[Fotoğraf: AA]

Düşen cihazı bulanlar sordu: “Bunu size getirelim mi?” o soruyor

Temizgül, meteoroloji balonlarının serbest atmosfer koşullarında yükseldiğini belirterek, şunları söyledi:


“Basınçtan dolayı bu balonlar belli bir noktada patlayarak yere düşüyor. Bazen vatandaşın bahçesine ya da çatısına düşüyor. Vatandaş bunları görüyor ve rahatsız olabiliyor ama bunu önlemek için üstümüzde armalar ve yazılar var. Vatandaş korkmasın diye cihazı buluyoruz ve diyoruz ki: “Size getiriyoruz, vatandaşlarımız ‘Bir daha kullanır mısınız?

Temizgül, vatandaşların getirdiği cihazları imha ettiklerini sözlerine ekledi.

Fotoğraf: AA[Fotoğraf: AA]

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu