Güncel Haberler

Bilim insanları hazırlanıyor! Yaklaşıyor! 2 ay boyunca 2 ay ayrı kalacağız

7 Ağustos 2024’te yaklaşık 10 metre çapında 2024 PT5 isimli asteroitin Dünya’ya hızla yaklaştığı keşfedildi. Madrid Complutense Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 2024 PT5’in 9 Eylül ile 25 Kasım arasında Dünya yörüngesine gireceğini buldu. 56 gün boyunca Dünya’nın uydusu Ay’a “mini Ay” olarak eşlik edecek. At nalı şeklinde bir yörünge izleyecek olan “mini Ay”, Güneş etrafındaki yoluna devam etmeden önce Dünya etrafında tam bir dönüşünü tamamlamadan uzaydaki yoluna devam edecek.

ÇIPLAK GÖZLE GÖRÜNMEYECEK

Araştırmacılar, çapı yaklaşık 10 metre olan 2024 PT5 isimli asteroitin büyüklüğü, hızı ve yörüngesinin 53 gün boyunca Dünya’nın çekim alanına gireceğini ve bu süre zarfında Dünya’nın yörüngesine gireceğini hesapladı. 2024 PT5 isimli asteroit çıplak gözle ya da teleskopla görülemeyecek kadar sönük olsa da ileri düzey gözlemciler tarafından görülebilecek.

Mini2

Amerikan Astronomi Topluluğu’nun konuyla ilgili yaptığı açıklama şu şekilde:

“At nalı yollarını takip eden ve Dünya’ya yakın mesafeden hızla yaklaşan Dünya’ya Yakın nesneler (NEO’lar), jeosantrik enerjilerinin saatler, günler veya aylar boyunca negatif hale geldiği mini ay olaylarını yaşar, ancak tek bir hareket bile yapmadan yörüngeye bağlı kalırlar. Dünyanın etrafında yörüngede.” Açığa çıkabilirler.”

asteroit

DAHA ÖNCE OLMUŞTU

Asteroitlerin evrende birçok kez yörüngeye girdiği ve benzer olayların meydana geldiği tespit edilmiştir. Bu, bir asteroitin gezegene ilk girişi değil ancak daha önce de birçok kez yaşandı. Örneğin 2022 NX1 ve 2022.2024 PT5 gibi mini ayların 1981 yılında girdiği keşfedildi. Bu geçici olaylar gökbilimciler için değerli veriler sağlayarak yerçekimi modellerinin iyileştirilmesine ve Dünya’ya yakın asteroitlerin davranışlarına ilişkin tahminlerin iyileştirilmesine yardımcı olur.

Önceki içerik Sonraki içerik

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu