Bilim adamları yanlışlıkla en olağanüstü gezegen sistemi ortaya çıktı

Bu yapı, ikili bir sistemde keşfedilen ilk kutup yörüngesine sahip ilk gezegendir.
“2m1510 olarak adlandırılan sistem, sadece ikinci kez gözlemlenen sadece bir öncü olan kahverengi bir cüce ikilisi içerir.
“İkili bir sistem ve Marber cüce çifti etrafında dönen bir gezegen bulmak ve buna ek olarak, kutup yörüngesine sahip bir gezegen bulmak son derece etkileyici ve heyecan vericidir”.
“Başarısız Yıldızlar” olarak bilinirler
Kahverengi cüceler, gezegenler ve yıldızlar arasındaki ara kütlede bulunur. Yaklaşık 13 Jüpiter kütlesine ulaşan bu göksel cisimlerin tohumlarında yeterli kütle var, ancak klasik hidrojen füzyonunu başlatacak kadar büyük değiller.
Bu nedenle, bazen “Başarılı olmayan yıldızlar olarak adlandırılsa da, aslında yıldızların evriminin uç noktalarından birini temsil ederler.
Bu özelliklerle, kahverengi cüceler, bilim adamlarına yıldızların ve gezegenlerin nasıl oluştuğunu anlamaları için önemli ipuçları sağlar.
Beklenmedik bir keşif
Keşif, Birmingham Üniversitesi’nden Thomas Baycroft liderliğindeki ekip tarafından tesadüfle oldu. Araştırmacılar, 2M1510 sistemindeki kahverengi cücelerin fiziksel ve yörünge özelliklerini incelemek için aldıkları ışık verilerinde sistemin kütlesinin merkezinde açıklanamayan bir oyun fark ettiler.
Yıldızlar, daha küçük nesnelerin yerçekiminden de etkilenebilir. Bu, yıldızın “salınımına” ve difüzyonun yayılmasının dalga boyunda küçük değişikliklere yol açar. Ekip, bu oyunun nedeninin incelenmesi için olağanüstü bir sonuç ortaya koydu: veriler sadece bir kutup yörüngesinde başka bir genin dolaşmasıyla açıklanabilir.
35 kez Jüpiter
Gözlemlere göre, 2M1510 A ve 2M1510 B adlı kahverengi cüceler, Jüpiter kütlesinin yaklaşık 35 katına sahiptir. Çok yakın bir yörüngede birbirlerine geri dönerler ve bu dönüş 20.9 gün sürer. Sistemden uzakta, 2m1510 C adlı üçüncü kahverengi bir cüce vardır. Güneş ve dünya arasındaki mesafenin 250 katı yer alan bu üçüncü cüce, sistemin merkezindeki salınımdan sorumlu olmayacaktır.
Yörünge belirsiz, keşif heyecan verici
Yörünge ve diğerinin kütlesine -2m1510 (AB) B olarak adlandırılır. Tahminler, yörüngesinin 100 ila birkaç bin gün sürebileceğini, kütlesinin 10 ila 1000 dünya kütlesi arasındığını göstermektedir. En olası aralık birkaç yüz dünya kitlesidir.
Ekip, belirsizlikleri ortadan kaldırmak için sistemi daha ayrıntılı olarak gözlemlemeyi içerir. Bununla birlikte, veriler net olmasa da, keşfin kendisi astronomi dünyası için büyük heyecan uyandırdı.
Tria Bu keşif tamamen rastgele idi. Amacımız gezegenin veya yörüngenin böyle bir yapısını bulmak değildi. Yani büyük bir sürprizdi.