Güncel Haberler

Bafra Ovası’nda hasat başladı: Şeker gibi ürünler tezgahlarda! Hektar başına 35 bin liraya düştü… – Son Dakika Hayat Haberleri

Sezona hektar başına 60 bin lirayla başlayan karpuz, şu anda hektar başına 35 bin liraya düştü. Hektar başına fiyatı 25 bin lira olan karpuzda önümüzdeki günlerde yeni bir artış bekleniyor. Karpuz üreticileri, pazarların Adana’nın güneşte kavrulmuş karpuzlarını ucuza sattığını ve bunun da pazarı sıktığını söyledi.

Karaburç ilçesinde karpuz üreticisi Mehmet Bilgiç, şunları söyledi: “Bu sene karpuzlar sezona iyi başladı. Tarlaları yüksek fiyata aldılar. Ama şu anda piyasa durgun, satış yok. Yakılan karpuzlar Piyasalarda ucuza satıyorlar, piyasayı bozuyorlar. Şu anda hektar 30-35 bin liraya düştü. Zaten sezona 50 bin ile 60 arasında kârla başladık. Saati bin lira dediler ki: “Adana’da karpuz yakılır”. Bir hafta sonra kara karpuzların düzelmesi gerektiğini düşünüyoruz, burası Adana yakasına denk geliyor ve bulacağız. Geçen yıla göre daha hızlı olmasını umuyoruz. Bu yıl da iyi başladı ama oyuncu kadrosu geçen yıla göre biraz daha iyi. Bir patlama yaşanmasını bekliyoruz” dedi.

MEMNUN KAVUN ÜRETİCİSİ

Samsun’un Bafra ovasında 9 bin 500 dekar alanda yetiştirilen örtü altı kavun hasadına da başlandı. 25 Nisan’da ekimine başlanan örtü altı kavun hasadına başlayan birçok üretici, işçilerinin yevmiyesinin 1.150 lira olması nedeniyle bunu kendisi yapıyor. Pazarlama sıkıntısı yaşamadıklarını belirten Bilgiç kardeşler, hava koşullarının iyi olması sayesinde rekoltenin yüksek olduğunu söyledi. Üretici Yunus Emre Bilgiç, “Bugün ilk kavunumuzu hasat ediyoruz. Bafra kavunu artık piyasada. Fiyatlar kilosu 8,5 ile 9 lira arasında dalgalanıyor. Kavunlar ovada görülmeye başlayınca evet fiyatlarda düşüş oldu. Önümüzdeki günlerde fiyatların artmasını bekliyoruz” dedi.

Yapımcısı Yavuz Selim Bilgiç’tir. “25 Nisan’da ektiğimiz sera kavununun şu anda ilk hasadını yapıyoruz. Maliyetler ağır ama fiyatların normal olduğunu düşünmüyorum. İşçilerin yevmiyesi 1.150 lira. günlük”. gün. Ailemiz geniş olduğu için genelde bu tür şeylere ihtiyaç duymuyoruz. Bunları işçilerle yapıyoruz ama talep üzerine toplama ve bakımını kendimiz yapıyoruz, yer hazır, müşteriler bizi bekliyor. Bu yıl oyuncu seçimi çok iyiydi, pek bir şey yapamadık, pazarlama geçen yıla göre daha iyiydi, maliyet ama aşılamaz bir hasat değil. Hasat edildikten sonra 7-8 defa hasat yapılabilir. Bafra kavununun lezzetli toprağı sayesinde kavun daha dayanıklı ve tatlıdır. Yıllardır bu sektörde faaliyet gösteriyoruz. Satışı ve pazarlaması olmazsa üretilemez. Kimse sevilmeyen malı satın almaz. Popüler ürünler satıyoruz. “Bafra’mızın adını geleceğe taşımaya devam edelim.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu