Güncel Haberler

Arnavutluk orman yangınlarıyla mücadele için AB’den yardım istedi

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Arnavutluk, ülkenin güneyindeki orman yangınlarıyla mücadelede Avrupa Birliği’nden yardım istedi.

REKLAM

Arnavutluk, ülkenin güneyinde hafta başında çıkan orman yangınlarıyla mücadelesini sürdürürken, giderek yaygınlaşan orman yangınlarıyla mücadele için Avrupa Birliği’nden (AB) yardım talep edildi.

İçişleri Bakanı Taulant Balla Perşembe günü yaptığı açıklamada, hükümetin AB Sivil Koruma Mekanizmasını etkinleştirdiğini ve Avrupa Komisyonu’nun Acil Durum Müdahale Koordinasyon Merkezi’nden (ERCC) yardım istediğini söyledi.

“Hava savaşını sürdürmek için Avrupa Dayanışma Teşkilatı ile temas halindeyiz çünkü gördüğümüz gibi mevcut yangın konumlarının çoğuna müdahale etmek neredeyse imkansız” dedi.

Balla, itfaiyecilerin ve askeri personelin dağlık bölgelerdeki yangınları söndürmesinin “imkansız” olduğunu ve ellerinde yalnızca bir Cougar helikopterinin bulunduğunu söyledi.

“Savaşı kazanmadık. Bazı küçük savaşları kazanmış olabiliriz ama kilometrelerce uzunluktaki bir yangınla mücadele etmek çok zordur” diye ekledi.

Başkent Tiran’ın 250 kilometre güneyinde bulunan Dropull’un güney bölgesinde çok sayıda orman yangını meydana geldi. Bu bölge Yunanistan sınırına yakındır ve çoğunlukla Yunan etnik azınlığın yaşadığı bir bölgedir.

İtfaiye ekipleri, dağlık bölgelere ulaşım imkanı ve ekipman eksikliği nedeniyle kuvvetli rüzgarlarla artan yangınlara müdahale etmekte zorlanıyor.

Arnavutluk bazı bölgelerde 42 dereceye ulaşan sıcak hava dalgasının etkisi altında. Savunma Bakanlığı, aşırı sıcaklar nedeniyle son 24 saatte en az 23 orman yangınının çıktığını duyurdu.

Avrupa’da sıcak hava dalgası

Orta ve güney Avrupa’nın bazı bölgelerini vuran sıcak hava dalgası Sırbistan’da da yoğun bir şekilde hissedildi.

Sırp yetkililer ülkenin kuzeyinde sıcaklığın 35 derece civarında olduğunu kaydederken, başkent Belgrad’daki doktorlar sıcaktan dolayı bayılan, başı dönen veya baş ağrısı çeken kişileri tedavi ettiklerini söyledi.

Yetkililer, artan klima kullanımının büyük miktarda elektrik tüketimine yol açtığını açıkladı.

Geçtiğimiz ay yaşanan sıcak hava dalgası sırasında Karadağ, Bosna, Hırvatistan ve Arnavutluk, bölgesel dağıtım hattının aşırı yüklenmesi ve çökmesi nedeniyle büyük bir elektrik kesintisiyle karşı karşıya kaldı.

Benzer yüksek sıcaklıklar Slovenya’da da yaşandı.

Meteorolog Branko Gregorcic, “Haziran ayında yaşadığımız iki sıcak hava dalgasına göre daha uzun sürecek bir sıcak hava dalgasının içindeyiz. Aynı zamanda daha da şiddetli olacak. Dün sıcak hava dalgası olarak tanımlanabilecek üçüncü gündü. Bu da sıcak hava dalgası” dedi. Dün alarmı neden kaldırdık? Sıcaklık 30 ile 36 derece arasında.” “İzlemeye devam edecek” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu