Güncel Haberler

AB, Çin’in elektrikli araçlarına ek tarifeler getiriyor

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Çin yapımı elektrikli araçlar, 5 Temmuz’dan itibaren Avrupa Birliği pazarına sunulmaları halinde ek gümrük vergilerine tabi olacak.

REKLAM

Avrupa Komisyonu, Çin yapımı akülü elektrikli otomobillere yüksek gümrük vergileri uygulama kararını “derhal geçerli olmak üzere” onayladı.

Karar doğrultusunda, 5 Temmuz’dan itibaren Çin’in elektrikli araçları Avrupa Birliği (AB) pazarına sunulduktan sonra ek gümrük vergilerine tabi olacak.

Söz konusu kararın Pekin’le ilişkilerin yeniden gözden geçirilmesini gerektirecek etkileri olması bekleniyor.

Haziran ayı başında yürütülen ticari soruşturma, Çin hükümetinin elektrikli araç üreticilerine tedarik zincirinin her aşamasında sübvansiyon sağladığını ortaya çıkardı.

Soruşturmadan elde edilen ilk bulgular, sübvansiyonların o kadar yanıltıcı olduğunu ve bunlara karşı koymak için ek tarifelere ihtiyaç duyulduğunu belirledi.

Yetkililer, pilleri yapmak için gereken hammaddelerin çıkarılmasından, bitmiş ürünlerin Avrupa’ya getirilmesinde kullanılan nakliye hizmetlerine kadar her yerde kamu parasının tespit edildiğini söyledi.

Yüksek devlet yardımı, Çinli üreticilerin çok yüksek enerji ve işçilik maliyetlerine rağmen elektrikli araçlarını daha düşük fiyatlarla satmalarına olanak tanıyor.

Avrupa Komisyonu’na göre bu fiyat farkı, Çin yapımı elektrikli araç ithalatında hızlı bir artışa neden oldu. 2020 yılında %3,9 olan pazar payı 2023 yılı sonunda %25’e yükseldi.

Komisyon, bu ucuz ithalatın Avrupalı ​​şirketler için sürdürülemez kayıplara neden olabileceğini söylüyor.

Ayrıca bunun, 12 milyondan fazla doğrudan ve dolaylı işi riske atabilecek bir “ekonomik zarar tehdidini” temsil ettiği konusunda da uyarıyor.

Bu nedenle vergi oranları devlet yardımlarının sağladığı faydayı dengelemek amacıyla oluşturulmuştur.

Perşembe günü yayınlanan karar, şirketlere yıllık cirolarına ve alınan şüpheli devlet yardımı miktarına göre hesaplanan farklı ek vergiler öngörüyor. Bu ek vergiler mevcut vergilerin %10’una eklenecektir.

Bir ticari soruşturmada işbirliği yapan ve yapmayan şirketlere uygulanan vergi miktarları farklılık göstermektedir. Bazı şirketler için ek vergi oranları aşağıdaki gibidir:

  • BYD Otomotiv: %17,4.
  • Geely Otomotiv: %19,9.
  • SAIC Otomotiv: %37,6.
  • Ankette işbirliği yapan ancak bireysel olarak örneklenmeyen diğer EV üreticileri: %20,8.
  • İşbirliği yapmayan diğer EV üreticileri: %37,6.

Bu önlemler şimdilik geçici olsa da gümrük yetkilileri Çinli ihracatçılardan nakit yerine banka garantisi talep edecek.

Üye Devletler iki hafta içinde ilk oylamayı yapacak ancak bu oylama bağlayıcı olmayacak. Sadece siyasi ilişkilerin test edilmesi amacıyla gerçekleştirilecek.

Bu tarifeler önümüzdeki Kasım ayında nihai karar alınana kadar yürürlükte kalacak ancak dileyen ülkeler bu kararı nitelikli çoğunlukla engelleyebilir.

Almanya ve Macaristan karara karşı çıkması muhtemel ülkeler arasında olsa da, kararı engellemek için gereken “en az 15 üye ülke” sayısına ulaşamayabilirler.

Bunun yerine Brüksel ve Pekin, tarifelerin kalıcı olarak uygulanmasını engelleyebilecek olası çözümleri tartışacak.

REKLAM

Avrupa Komisyonu’nun ticaretten sorumlu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis şunları söyledi: “Karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüm bulmak için Çin’le yoğun temaslarımız devam ediyor. Soruşturmamızın müzakere edilen herhangi bir sonucu, Avrupa Birliği’nin kaygılarını açıkça ele almalı ve “Dünya” ile uyumlu olmalıdır. Ticaret Örgütü (DTÖ) kuralları” dedi.

Ancak herhangi bir ilerleme kaydedileceğine dair umutlar düşük. Pekin soruşturmayı “sözde devlet yardımının yapay olarak oluşturulmuş abartılı bir şekilde korunması” olarak tanımlıyor.

Pekin yönetimi, “Çinli şirketlerin haklarını ve meşru çıkarlarını sıkı bir şekilde savunmak için gerekli tüm önlemleri alacağını” söyledi.

Geçen ay Çin Ticaret Bakanlığı, AB’den domuz eti ithalatına yönelik bir anti-damping soruşturması başlattı ve bunu misilleme başlangıcı olarak gördü.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
marsbahis giriş