Güncel Haberler

Türkiye’de geçen yıl 36.9 milyon ton çiğ çelik üretildi

Türkiye Çelik Üreticiler Derneği’nden (Tçüd) alınan bilgilere göre, çelik sektörü geçen yıl üretim ve tüketim artışıyla tamamlandı.

Çiğ çelik üretimi, 2024 yılının bir önceki yılına göre yüzde 9,4 artışla 36.9 milyon tona yükseldi. Aralık 2024’te üretim Aralık 2023’e göre yüzde 7,6 azaldı.

Ürünün nihai tüketimi, geçen yılın aynı ayına kıyasla geçen yıl Aralık ayında yüzde 11,4 artarak 3,3 milyon tona yükseldi ve tüm yıl yüzde 0,6 artarak 38.3 milyon tona yükseldi.

2023 yılında, kapasitenin kullanım oranı yüzde 56,8 iken, 2024’te yüzde 62,2 olarak kaydedildi.

İhracat 1,3 milyon tona yükseldi

Aralık 2024’te çelik ürünleri yıllık taban açısından % 16 artarak 1,3 milyon tona yükseldi ve değer açısından yüzde 11,9 arttı.

Geçen yıl boyunca, bir önceki yıla kıyasla, ihracat 13.4 milyon ton açısından yüzde 27.6 arttı ve 9,7 milyar dolar değerinde yüzde 17.7 arttı.

Aralık ayında çelik ürün ithalatı, yıllık 1.8 milyon tonluk bir taban açısından yüzde 73,8 arttı ve değer açısından yüzde 37,8 arttı. İthalat artışında, tohum ürünleri ve uzun ürünlerin ithalatı sırasıyla yüzde 100 ve yüzde 48 artmıştır.

Geçen yılki ithalat 13.2 milyar dolardı ve 17.4 milyon ton azalma ile yüzde 1,7 oranında artış ve yüzde 9,9 oranında azaldı.

İhracat ve ithalat arasındaki oran 2023’te yüzde 56,6’dan yüzde 74’e yükseldi.

“Türkiye’de önlemler de alınmalıdır”

Tçüd Veysel Yayan’ın Genel Sekreteri, Türkiye’nin en büyüyen ülkelerden biri olduğunu ve sekizinci dünya çiğ çelik üreticisindeki konumunu sürdürdüğünü söyledi.

Sektörün geçen yıl ihracat pazarlarında iyileşmeyi gösterdiğini vurgulayan aşağıdaki ifadeleri kullandı:

“Ülkemiz ve ülkemiz arasında serbest ticaret anlaşması olan Malezya’ya ek olarak, Endonezya, Endonezya, Vietnam gibi Uzak Doğu ülkelerinden ithalatın ithalatındaki artışlar dış ticaret d çeliğini olumsuz etkiledi.

Yayan, neredeyse tüm ürünleri kapsayan Avrupa Birliği (AB) ve ABD’nin önlemlerinin Türkiye’deki Türkiye’de uygulanması gerektiğini bildirdi.

“Suriye’deki yeni dönem sektörü etkileyecek”

İç malzemeleri teşvik eden, ülkedeki tüketimi yönlendiren politikaların geliştirilmesi ve sürdürülmesi, yeni becerilerin daha etkili bir şekilde kullanılması, ihracattaki artışa ve sektörün cari hesap açığının üretilmesine ve azaltılmasına katkıda bulunacaktır.

“2025 yılında, katı parasal politikaların yerini genişletecek politikalarla değiştirilecek ve bu nedenle çelik tüketimini artıracak, Siderurb sektörümüzün yeteneğinin kullanımındaki artışın 2025 yılında sektörü etkilemesi bekleniyor.

Sınırlardaki karbon düzenleme mekanizması görevlendirildiğinde Avrupa Birliği (Eurofer), atık ihracatını önleyecek ve hurda fiyatlarını yapay olarak azaltacaktır.

Yayan, “Dairesel Ekonomi” Hurda Kaybına “zarar verecek, uygulanacağı tespit edilmeyen ifadeler adı altında, Avrupa Komisyonu’ndan önce inisiyatif yapmak önemlidir”. dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu