Güncel Haberler

Hapis cezası sona eren Telegram CEO’su Pavel Durov serbest bırakıldı

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Tutuksuz yargılanacak olan Pavel Durov, Paris’te hakim karşısına çıkacak.

REKLAM

Telegram CEO’su Pavel Durov, mesajlaşma platformunun yasa dışı faaliyetler için kullanıldığı iddiaları üzerine dört gün süren sorgunun ardından Çarşamba günü serbest bırakıldı.

Fransız basınında çıkan ve davaya yakın bir kaynağa dayandırılan haberlere göre, Rusya doğumlu teknoloji girişimcisi olası bir iddianame için Çarşamba öğleden sonra erken saatlerde Paris mahkemesine sevk edildi.

Paris savcılığından yapılan açıklamada, soruşturma hakiminin Pavel Durov’a yönelik “polis gözetimine son verdiği” ve Durov’un tutuksuz yargılanacağı belirtildi.

Durov, geçen ay başlatılan ve 12 suç iddiasını içeren adli soruşturma kapsamında Cumartesi günü Paris dışındaki Le Bourget havaalanında tutuklandı.

Suçlamalar arasında platformun çocuk pornografisi ve uyuşturucu kaçakçılığı satışı, dolandırıcılık, organize suça yardım ve yataklık için kullanıldığı ve Telegram’ın yasaların gerektirdiği durumlarda bilgi veya belgeleri soruşturmacılarla paylaşmayı reddetmesi iddiaları yer alıyor.

Birden fazla vatandaşlığa sahip olan Durov, hakimlerin tutukluluk değerlendirmesine dahil etmesi gereken bir kaçma riski faktörü olarak görülüyordu.

Uluslararası öfke ve destek

Durov’un Fransa’da tutuklanması Rusya’da öfkeye yol açtı; bazı hükümet yetkilileri bunun siyasi amaçlı olduğunu ve Batı’nın ifade özgürlüğü konusundaki çifte standartlarının kanıtı olduğunu söyledi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Durov’un “yasal savunması için gerekli tüm haklara sahip olmasını” umduğunu söyledi. Peskov ayrıca Moskova yönetiminin Telegram CEO’suna bir Rus vatandaşı olarak “gerekli her türlü yardım ve desteği sağlamaya hazır” olduğunu da sözlerine ekledi.

Peskov, “Fakat Durov’un aynı zamanda Fransız vatandaşı olması durumu daha da karmaşık hale getiriyor” dedi.

Şii teokrasisine karşı protestoların ardından yıllardır resmi olarak yasaklanmış olmasına rağmen Telegram’ın yaygın olarak kullanıldığı İran’da İranlı dini lider Ayetullah Ali Hamaney, Durov’un Fransa’da tutuklanmasıyla ilgili olarak internetin örtülü yönetimini “ihlal edenlere” karşı “sert” davrandığını söyledi. Fransa’ya övgü

Telegram, Şii teokrasisine karşı protestoların ardından yıllarca resmi olarak yasaklanmış olmasına rağmen yaygın olarak kullanılıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Durov’un tutuklanmasının siyasi bir hareket olmadığını ve bağımsız bir soruşturmanın parçası olduğunu söyledi.

Macron paylaştı

Durov’un tutuklanmasının ardından platformunda yayınlanan bir açıklamada Telegram, Avrupa Birliği (AB) yasalarına uyduğunu ve ılımlılığının “endüstri standartları dahilinde olduğunu ve sürekli olarak geliştiğini” söyledi.

Telegram gönderisinde, “Platformun kötüye kullanılmasından bir platformun veya sahibinin sorumlu olduğunu iddia etmek saçmadır” denildi.

REKLAM

“Dünya çapında yaklaşık bir milyar kullanıcı Telegram’ı bir iletişim aracı ve hayati bilgi kaynağı olarak kullanıyor. Bu durumun hızla çözülmesini bekliyoruz. Telegram hepinizin yanında.”

Durov ayrıca Telegram’ın merkezinin bulunduğu Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) vatandaşlığına da sahip.

BAE Dışişleri Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada “davayı yakından takip ettiğini” söyledi ve Fransa’yı Durov’a “acil olarak ihtiyaç duyulan tüm konsolosluk hizmetlerini” sağlamaya çağırdı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu